Pisztrángot – felsőfokon
Nyárson sütve túra közben is elkészíthetjük
A pisztráng elkészítésének számtalan módja ismeretes, de az ínyencek számára leginkább kemencében sülve az igazi. Vagy inkább nyárson készítsük, parázs fölött? Jólesik papírból majszolva séta közben, a patak csobogását hallgatva is… Lehet választani! Például Szilvásváradon a Szalajka-völgyben a pisztráng- és borfesztivál idején, július 4-én és 5-én.
A Bükk hegységben vadon is él a sebes mozgású pisztráng, mesterséges tenyésztésével mintegy száz éve foglalkoznak – kristálytiszta karsztvízben hagyományos technológiával – a Szalajka-völgy felső részén található pisztrángtelepen. A kisvasútról vagy a gyalogút mellől a türelmes vándor kis szerencsével végignézheti etetésüket, amikor szinte forr a víz az éhes halak tömegétől.
A pisztráng elkészítésének egyik leghagyományosabb módja a nyárson sütés. A megtisztított halakat legjobb a sütés előtti napon előkészíteni, hogy a halhúst jól átjárja a fűszerek aromája. Ízlés szerint besózzuk kívül-belül, majd befűszerezzük. Használhatunk üzletben kapható speciális halfűszert, de legjobb, ha magunk állítjuk össze a főleg pirospaprika-őrleményből, kevés őrölt borsból és csipetnyi őrölt köményből álló keveréket. Az ily módon „kezelésbe vett” halakat letakarva állni hagyjuk a hűtőben, vagy valamilyen hűvös, biztonságos helyen. Közben nyársakat készítünk. Minden halhoz két darab szükséges, lehetőleg nem nyersfából. Egyikre a halat, másikra jóféle, vastag szelet füstölt szalonnát tűzünk majd.
Másnap a tűz elkészítése az első feladatunk. Tűzrakásra alkalmas helyen természetesen. Keményfát használjunk, mert annak parazsa az igazi! A hal sütése odafigyelést kíván. Leginkább a szalonnát kell a parázs fölött forgatnunk és nem a halat, mert akkor kiszárad, olyan lesz,
mint a fűrészpor. Amikor a sült pisztráng szeme a forró szalonnazsírtól kifehéredik, bőre pedig ropogóssá és kellően pirossá válik, akkor fogyasztható. Az ínyencek készíthetnek hozzá idénysalátát, süthetnek parázsban krumplit, de az erdei levegőn kiéhezett, korgó gyomor számára egy friss cipóból vágott emberes karéj kenyér, tetején a szalonnazsírral megpirult zöldhagymával az igazi ínyencség. A végén persze ne feledkezzünk meg a hal megúsztatásáról sem! Ehhez jóféle száraz fehérbort ajánlunk, fogyasztás előtt a patak vizében behűtve. Jó étvágyat!
Végezetül ne feledjük a parazsat leönteni! Szemetet pedig ne hagyjunk az erdő lakóira!
Ínyencek figyelmébe!
A pisztráng és a szarvasgomba remek párosítás. A hal egyszerű, de nagyszerű elkészítési módja, ha ecetes vízben „kékre” főzzük.
|