PARÁZSON SÜLT ÉTELEK
PÁCOLT HÚSOK (nyárson, vagy rácson sütve. Pác: A hússzeleteket kiklopfoljuk, mindkét oldalukat megkenjük mustárral, megborsozzuk, majd olajjal is átkenjük, végül locsoljuk meg vörösborral. 1-2 órát hagyjuk hűvös helyen állni, majd parázs fölötti rácson jól süssük át.)
HÚSPOGÁCSA (Darált húsból, apróra vágott vöröshagymából apró rudacskákat gyúrunk, sóval, borssal fűszerezzük, majd a parázs fölött pirosra sütjük.)
FÓLIAS KRUMPLI
Az egész burgonyák vásárlásánál ügyeljünk, hogy méretes és kevés hibájú példányokat válasszunk. A krumplikat héjastul mossuk meg, esetleg keféljük le. 2-3 mm-es távolságban bevágásokkal szeljük be, de úgy hogy egyben maradjon. A krumplinál háromszor nagyobb fóliába rakva tömjük meg a bevágásokat hagymával, kolbásszal, húsos szalonnával akár paradicsommal, zöldségekkel és sajttal ízlés szerint. Vaj és sűrű mártások is kerülhetnek bele. Ha tele van sózzuk, fűszerezzük ízlés szerint akár majorannával, bazsalikommal, tárkonnyal és sültek fűszereivel is gazdagon. Jól csomagoljuk be a fűszerekkel megszórt fóliába, de ügyeljünk a bontható hajtásokra. Ideális sütőhely a láng nélkül izzó parázsba bekaparni egyben, hogy minden oldalról érje hő viszont forgatható legyen. A sütési idő 10-15 perc pár forgatással, ki hogyan szereti. Érdemes a parázson közben megsütött kolbászfélék, fűszeres húsok vagy göngyölt virsli mellé köretnek tálalni.
Hozzávalók:
2 db legalább maroknyi krumpli fejenként,
10 dkg húsféle fejenként,
1 fej hagyma adagonként,
só, fűszerek,
alufólia.
SZALONNÁS HAL (A halakat gerincükre merőlegesen bevagdossuk, majd a ledarált szalonnát bekenjük a mélyedésekbe. Fűszerezni nem kell, mert a szalonna elég ízt ad a hal húsának. Parázs fölötti roston piroslóra sütjük.)
KUKORICA (fóliában vagy rácson sütve)
PADLIZSÁN ÉS CUKKINI KARIKÁK (Fokhagymás fűszervajjal megkenve, majd rácson sütve)
PAPRIKA (4-5 perc alatt folyamatosan forgatva megsütjük a roston a paprikát, majd bőrét lehúzva ecetes salátalében áztatjuk egy fél órát. Sült húsokhoz köretként, salátaként ehetjük.)
FRISS FOKHAGYMÁS, FŰSZERVAJAS PIRÍTÓS (Sima vajat zöldfűszerekkel, sóval és apróra vágott fokhagymával mixelünk, megkenjük a kenyérszeleteket és 1-2 percig pirítjük a parázs fölött elhelyezett sütőrácson. Friss paradicsomszeletekkel az egészséges életmód és a fogyókúra híveinek ajánlott étek.)
GÖNGYÖLT VIRSLI, SZAFALÁDÉ (bacon szalonnába tekerve, rácson sütve)
SÜLT ALMA (Félbe vágjuk az almákat, kiszedjük a csumájukat. A kis mélyedésbe lekvárt, - legjobb az eperdzsem - és fahéjat teszünk. A fél almákat alufóliába csomagoljuk és a parázsban kb. 5 percig sütjük.)
|