Grill receptek
A hagyományos szalonnasütés és nyársalás helyett (vagy mellett) manapság a grillezés a nyári szezon egyik leghangulatosabb programja. Hétvégi vagy esti kerti, teraszi grill partik alkalmával sok-sok finomsággal tudjuk vendégeinket meglepni, azonban ezek akkor lesznek igazán sikeresek, ha megfelelő ételekkel készülünk. Az alábbi grill receptek ebben segíthetnek..
Grill ételek
A legegyszerűbb a grillkolbászok grillezése. Ezek előnye, hogy nem igényelnek előkészítést, pácolást, és nagyon gyorsan elkészülnek, így az első nagy éhséget könnyen csillapíthatjuk velük. A gyerekek is szívesen megeszik a thüringiai (fehér) grill kolbászt, vagy egy sajttal és ketchuppal töltött, szalonnába tekert grillezett virslit. A grillkolbászok széles kínálatából választhatunk a grill szezonban, érdemes azonban kizárólag minőségi árut vásárolni. Nem utolsó sorban, akár nyársak készítésére is felhasználhatjuk a kolbászokat.
Ezen kívül érdemes és javasolt különlegesen pácolt húsfélét, halat és zöldségeket is kínálni. De -
Vigyázzunk arra, hogy olyan húsokat válasszunk, amelyek nem túl zsírosak – pl csirkecomb, csirkemell, steak, bárány borda, tarja stb. A hússzeletek ne legyenek se túl vékonyak, se túl vastagok. A vastagabb húsokat vágjuk fel kockákra, és készítsünk nyársakat belőlük.
A grillezendő ételek legyenek egyszerűek, azaz semmi szükség flancos előkészítésre és csomagolásra.
A húsokat mindig pácoljuk be, legalább 2 órával sütés előtt. Azonban csakis közvetlenül sütés előtt sózzuk meg!
A nyársak elkészítése a legegyszerűbb, és a sütésük is kevesebb időt igényel. Használhatunk fém nyársakat vagy fapálcikát (de ezeket ne felejtsük el beáztatni fél órával sütés előtt!)
A zöldségekkel sok mindent lehet kezdeni – pl feldarabolhatjuk őket kis kockákra, amikből nyársakat készíthetünk. Némely zöldséget csak meg kell mosni, és lehet is grillezni pucolás, pác nélkül. Krumplit, kukoricát érdemes félig megfőzni vízben, majd a grillen egy kicsit átpirítani.
További tippek, ötletek pácokhoz, és grillezéshez>>
A grillezett ételek általában szárazak, így érdemes előre készíteni néhány egyszerű mártást vagy szószt is.
Ne feledkezzünk meg köretekről és salátákról – néhány szelet kenyér nem elég!
Vigyázzunk arra, hogy az ételek ne égjenek oda – de feltétlenül legyenek kellően átsülve. Többet a grillező típusokról és grillezési kellékekről>>
A grillezést általában egy könnyű, nyárias desszert zárja, ez lehet fagylalt grillezett gyümölcsökkel, vagy egy egyszerű gyümölcs saláta, vagy gyümölcshab!
Az ételek mellett az italokra is ügyeljünk – vigyázzunk az alkoholra, nyáron szomjasabbak vagyunk, és hamar eltűnik egy üveg bor! Inkább készítsünk gyenge nyárias koktélokat, üdítőket.
|