Következő 20 cikk | Előző 20 cikk |
Grillezés - kellékek, előkészületek |
|
|
A grillezés elvileg egy egyszerű, spontán, szabadbeli sütögetés, azonban a gyakorlatban alapos előkészületeket igényel. Nem csupán az ételeket kell bepácolni, a szószokat előre elkészíteni - a legfontosabb az, hogy a grillsütő legyen rendesen beállítva és a kellékek legyenek gondosan előkészítve. Íme néhány tipp a grillsütőkhöz, kellékekhez és előkészületekhez..
|
PARÁZSON SÜLT ÉTELEK |
|
|
PÁCOLT HÚSOK (nyárson, vagy rácson sütve. Pác: A hússzeleteket kiklopfoljuk, mindkét oldalukat megkenjük mustárral, megborsozzuk, majd olajjal is átkenjük, végül locsoljuk meg vörösborral. 1-2 órát hagyjuk hűvös helyen állni, majd parázs fölötti rácson jól süssük át.)
|
Grill receptek |
|
|
A hagyományos szalonnasütés és nyársalás helyett (vagy mellett) manapság a grillezés a nyári szezon egyik leghangulatosabb programja. Hétvégi vagy esti kerti, teraszi grill partik alkalmával sok-sok finomsággal tudjuk vendégeinket meglepni, azonban ezek akkor lesznek igazán sikeresek, ha megfelelő ételekkel készülünk. Az alábbi grill receptek ebben segíthetnek..
|
Paradicsomos csirke-falatok |
|
|
A csirkemell állítólag a csirke legegészségesebb része, de sokszor sütés, grillezés során kiszárad vagy unalmas marad az íze. A grillezett paradicsomos csirke falatok azonban nagyon finom, pikáns szószban készülnek, amely elkészítése ráadásul gyors és tuti egyszerű is!..
|
BOGRÁCS ÖTLETEK |
|
|
KALÓRIABOGRÁCS NYÍLT TŰZÖN
A tűz felett felmelegített bográcsba elsőként a csíkokra vágott szalonnát tesszük, majd amikor már kellőképpen kiolvadt a zsírja, megpirítjuk a kockákra vágott hagymát. Ezután a kolbászkarikákat, majd a meghámozott, feldarabolt krumplit ömlesztjük a fazékba. Ízlés szerint fűszerezzük, végül hozzátesszük a szeletekre vágott gombát és a tésztát. Csak ezután öntjük fel annyi vízzel, amennyit csak elbír a bogrács. Lefedjük, majd addig főzzük a tábortűz felett, amíg el nem párolog szinte az összes lé a bográcsból. Köretként nyáron uborkasaláta, télen pedig vegyes savanyúság csipegetése ajánlott.)
|
Grillezett oldalas: |
|
|
Olcsóbb, és ugyancsak ízletes alapanyag a sertésoldalas , ám a húst ekkor a sütést megelőzően jó 50 percen át pároljuk annyi vízben, hogy ellepje.
|
Grillezett fasírt roládok |
|
|
A következő darált húsos receptet elsősorban grillezés során javasoljuk elkészíteni, de ha a helyzet úgy hozza, a roládok megsüthetők olajban, vagy a sütőben is. Percek alatt elkészíthető, finom és praktikus étel a grillezett fasírt rolád, amelyet érdemes a nyársakkal együtt tálalni, így a elfogyasztásához evőeszközre sincs szükség és a kezünk is viszonylag tiszta marad..
|
Roston sült tarjasteak |
|
|
60-70 dkg tarja, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek olaj, 1 dl sör, 1 ek só, bors, 1 ek méz, 1 ek citromlé, 2 ek mustár.
|
Fóliában sült rablópecsenye |
|
|
60 dkg sertéskaraj vagy tarja, 15 dkg füstölt szalonna, 60 dkg burgonya, 20 dkg gomba, 30 dkg vöröshagyma, 2 teáskanálnyi só, 1 mokkáskanál bors, 2 evőkanál pirosarany (4 dkg), 30 dkg zöldpaprika, 1 evőkanál olaj.
|
Csirkemell falatok nyárson sütve |
|
|
80 dkg csirkemell, 12 vastag uborkakarika, 4 piros színű zöldpaprika, 10 dkg húsos szalonna, 1 késhegynyi őrölt fehér bors, 2 ek olaj, só.
|
Pulykamelldiszkosz |
|
|
Fél kg pulykamellfilé, 20 dkg füstölt tarja, 1 kg tisztított burgonya, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 15 dkg gyöngyhagyma, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 tk só, 1 mk bors, 10 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl.
|
Pisztrángot – felsőfokon |
|
|
Nyárson sütve túra közben is elkészíthetjük
|
Halak a grillen |
WESSELY MÁRTA Grill és kerti parti 0 |
|
Halfogyasztásunk ugyan még mindig messze elmarad az európai átlagtól, de az utóbbi időben - ha lassan is, de - évről évre növekszik. Ehhez a karácsonyi hal és a konzervek fogyasztása mellett a nyári szezonban készített grillezett halak is hozzájárulnak.
|
Feketeribizli koktél |
anonim |
|
egy igazi őszi-nyári átmeneti koktél. A savanykás citrom, az édes almalé, a testes vörösbor, a fűszeres martini és a szóda kombinációja remekül passzol a nyár végi sütögetős beszélgetésekhez.
|
Következő 20 cikk | Előző 20 cikk |
|